Windows 95 Tips1
STANDAARDMAPPEN

Iedere grote Windows-applicatie heeft een mogelijkheid om in een bepaalde map te starten, en dat is handig bij het opslaan van je documenten. Voor applicaties die niet over die mogelijkheid beschikken heeft Windows 95 zelf een handigheidje: als je het programma (neem als voorbeeld Wordpad) opent met een snelkoppeling kun je in het Instellingenscherm van die snelkoppeling aangeven in welke map het programma moet starten. Pobleem opgelost


2
KLIK KLAK WEG

Leuk hoor, die prullenbak, maar hij staat altijd net buiten bereik als je een bestand uit een map hebt weggekieperd. Geen nood, je hoeft niet te graven naar de bak: klik op een lege plaats in de map waaruit je je bestand hebt verwijderd met de rechter muisknop en kies uit het menuutje Ongedaan maken verwijderen. Je bestand komt weer terug op zijn plaats zonder alle moeite om de prullenbak op te snorren. Met dank aan Joost van der Veer.


3
ICONEN, ICONEN EN BITMAPS

Om je snelkoppelingen van een ander icoon te voorzien hoef je alleen de eigenschappen van het object te openen, de snelkoppeling-tab te openen en het icoon te veranderen. In de .EXE en .DLL bestanden zijn voldoenden iconen te vinden. Mochten deze je niet bevallen, dan kun je altijd nog bitmaps gebruiken voor iconen. Op die manier kun je je eigen iconen maken met de standaard meegeleverde PaintBrush.


4
WINDOWS 95 IS JARIG

Microsoft viert het eenjarig bestaan van Windows 95 uitbundig. Ter gelegenheid hiervan heeft het bedrijf een werkelijk prachtige screensaver ontworpen die gratis is te downloaden. Het complete bestand is vijf MB groot. Nogal fors dus, maar een lust voor het oog. http://www.microsoft.com/windows/anniversary/ en http://www.microsoft.com/windows/anniversary/favor.htm


5
TEKST EN UITLEG BIJ ICONEN

De tekst onder je iconen is al snel meerdere regels lang. Om alle tekst op dezelfde regel te passen kun je het beste de icoonruimte aanpassen. Namen als The Microsoft Network en Corel WordPerfect blijven dan tenminste op een regel leesbaar. Het aanpassen van de icoonruimte gaat als volgt: klik met de rechter muisknop op de desktop en kies voor de eigenschappen. Ga naar de Vormgeving-tab en zoek in de Item-lijst naar de vermelding Ruimte voor Pictogrammen (horizontaal). Zet deze ruimte op een voldoende hoge waarde en je iconen schuiven op. Om te experimenteren met de waarde kun je trouwens het beste op Toepassen klikken, en niet direct op OK.


6
BMP'S ALS ICONEN, EN OMGEKEERD

Voorzichtigheid blijft geboden bij het bewerken van de registry, maar toch, een tip: Start het programma REGEDIT en ga op zoek naar HKEY_CLASSES_ROOT\Paint.Picture\DefaultIcon. Kijk nu naar het rechter venster. We gaan ervan uit dat je niet al eerder iets hebt veranderd. Er staat dan onder data dat Windows 95 een standaard icoon moet gebruiken voor alle BMP-bestanden: "C:\WINDOWS\SYSTEM\cool.dll,41." Om elk bestand als zichzelf te laten zien moet je deze datawaarde veranderen in "%1." (zonder de aanhalingstekens, maar met de punt).


7
EIGEN ICONEN

Je kunt je dekstop versieren met alle mogelijk iconen, die je met Paintbrush nog zelf kunt maken ook. Mocht je nou een bestaand icoon wijzigen of een eigen icoon aanpassen, dan kan het voorkomen dat Windows het oude icoon onthoudt, en dus je prachtige creatie niet weergeeft. Sla in dat geval het nieuwe icoon onder een andere naam op en verbindt het object met de nieuwe naam.


8
GEHEUGENHONGER

Dat Windows 95 met een hoop ruimte pas tevreden is, is inmiddels wel duidelijk. Als je snel even zeven kostbare megabytes wilt verdienen moet je een Verkenner-venster openen, in Detail-view de Windows\Help-map bekijken en tweemaal op de Type-kolom klikken (om de bestanden van achter naar voren te sorteren). De AVI-bestanden die je daar ziet staan kun je weggooien zonder een traan te laten. Alleen als je Windows 95 vandaag voor het eerst gebruikt zou je ze nodig kunnen hebben. In elk ander geval is het zonde van de ruimte.


9
HET ZIJN DE KLEINE DINGEN...

Je kunt in je beeldscherm eigenschappen de kleuren van de knoppen aanpassen, dat is niet al te moeilijk. Wat iets lastiger is, maar wel erg leuk, is het aanpassen van de schaduw van je knoppen. Het enige wat je daarvoor moet weten is de RGB-waarde van de kleur die je wilt gebruiken. Nadeel van deze aanpassing is dat het in de registry moet gebeuren, dus wees voorzichtig. Zoek in de registry naar ButtonDkShadow en ButtonShadow voor de donkere kant (jawel, de schaduw bestaat uit twee kleuren). De lichte kant van de knoppen staat vermeld als ButtonHilight en ButtonLight.


10
RGB-CADABRA

In de tip van gisteren werd verteld hoe je in de registery de kleuren van de knoppenschaduw kunt aanpassen. Let er wel op dat de ButtonShadow-kleur dezelfde is als de grijze tekst van niet-klikbare menu-opties. ButtonHilight wordt gebruikt voor de lichte kant van de knoppen, maar ook voor taakbalk-items en de achtergrond van de schuifbalken. Daarnaast is het handig te weten welke kleuren je selecteert als je een RGB (Rood Groen Blauw) waarde invult. Deze waarde kun je voor iedere kleur vinden in de beeldschermeigenschappen (klik met de rechter muisknop op de dekstop en kies voor Eigenschappen, Vormgeving). Kies voor het pijltje naast Kleur, kies Andere en schrijf van elke mooie kleur de waarde op een papiertje. Voorbeeldje: Paars is 128 0 128, ofwel rood 128, groen 0, blauw 128.


11
3D KLEUREN

Klik op de startknop en kies voor Uitvoeren, regedit. In de open registry ga je naar KEY_USERS\.Default\Control Panel\Colors. Als je gebruikersprofielen hebt ingevoerd moet je in plaats van Default een gebruikersnaam invoeren. Klik op de regel die je wilt veranderen onder Naam met de rechter muisknop en kies voor aanpassen (Modify) en tik een nieuwe RGB-waarde in, met een spatie tussen elk van de drie getallen. Klaar? Druk op OK en geniet van de nieuwe aanblik. Als het bevalt wat je ziet kun je het kleurenschema opslaan in de beeldscherm-instellingen.


12
WEGOOIEN VAN NIET-WEGGOOIBARE PROGRAMMA'S

Als je dubbelklikt op nieuwe software in het configuratiescherm krijg je een lijst te zien van alle programmatuur die je automatisch kunt verwijderen. Maar wat als je nou iets wilt weggooien dat al weg is, of wat Windows niet weg wil gooien? Duik, voorzichtig, in de registry en haal zelf de verwijzing uit de uninstall-lijst. In HKEY_LOCAL MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall staat in het linkervenster (klik dus nog wel even op het plusje onder Uninstall) de complete lijst. Selecteer het item dat je weg wilt hebben en druk op delete.


13
ICONENCACHE

Windows 95 beschikt over een typische functie: iconencache. In deze cache worden alle iconen opgeslagen, zodat de desktop sneller wordt opgebouwd als je wisselt tussen taken of vensters minimaliseert. Als je zelf je iconen aanpast kan deze cache onhandig zijn omdat de oude informatie wordt getoond. Gooi daarom voor je een icoon aanpast eerst de cache leeg door het bestand ShellIconCache in de Windows-directory weg te gooien, of door een pakket als Microangelo van Impact Software (http://www.impactsoft.com/) te gebruiken.


14
SCHIJVEN MET EEN EIGEN GEZICHT

Wil je in de Verkenner het icoon van je harde schijf veranderen? Zet in de root van je schijf een bestandje AUTORUN.INF met de volgende inhoud: [autorun] <- blokhaken ook! icon="schijfd.ico" achter icon="kun" je elk icoon invullen dat je wilt zien, met of zonder padnaam.


15
ALS IEDERE SECONDE TELT

Je hebt een snel systeem, je hebt Windows 95 erop staan en je vindt dat de hele boel te langzaam in actie komt? Haal dan de vertraging bij het starten weg. Open het MSDOS.SYS bestand in een tekst-editor, voeg de regel BootDelay=0 toe of verander de instelling onder het [Options] kopje en start Windows twee seconden sneller dan voorheen. Je moet voor je MSDOS.SYS kunt bewerken wel het alleen-lezen-attribuut verwijderen. Voeg dit attribuut na je wijziging wel weer toe, anders kan je het per ongeluk overschrijven.


16
KLAAR VOOR DE START EN... F8

Als je regelmatig van configuratie wisselt om de verschillende onderdelen van Windows te starten hoef je niet steeds op de F8-knop te drukken. Voeg in MSDOS.SYS de volgende regel toe onder het kopje [Options]: BootMenu=0. Sla het bestand op en geniet van je menu.


17
OPSLAAN EN BESTANDSBEHEER

De Bewaren Als-vensters van Windows-applicaties bieden dezelfde mogelijkheden als een desktopvenster als het op rechter muisknop-commando's aankomt. Je kunt eenvoudige bestandsbeheer-taken dus net zo goed uitvoeren als je toevallig over een bestand struikelt in een bewaar-dialoogvenster.


18
FOUTMELDINGEN VAN DE INTERNET EXPLORER

De melding die sommige gebruikers van de Softwarebank van WebWereld krijgen als het systeem vraagt om meer informatie betekent simpelweg dat de server het maximale aantal gebruikers bedient. Netscape zou zeggen dat er teveel gebruikers zijn, maar het komt op hetzelfde neer, vol is vol.


19
MSDOS.SYS.OPTIES

Dank aan iedere oplettende lezer die ons meldde dat in de Windows-tip van woensdag 18 september een foutje is geslopen (een klein foutje, maar een computer denkt alleen maar een enen en nullen, dus...). Het moest inderdaad bootmenu=1 zijn om het menu in te schakelen. De onderstaande lijst geeft een overzicht van deze en andere mogelijkheden in MSDOS.SYS: [OPTIONS] Network=0 (Als je geen netwerk hebt) Bootmenu=1 (Aanzetten bootmenu) BootmenuDefault=1 (Standaard naar 'Normal' doorstarten) BootmenuDelay=8 (8 seconden wachten tot de standaardoptie wordt gestart) BootGUI=0 (Start alleen DOS, en niet de grafische schil van Windows 95)


20
PRULLE(N)BAK?

Wie per se de nieuwe, oude of eigen spelling wil hanteren op de desktop, of gewoon een prullenbak wil die Troep heet, kan de naam veranderen. Klik op START, kies uitvoeren, tik regedit en klik op OK. In de registry-editor (wees voorzichtig) kun je kiezen voor zoeken. Zoek in de complete registry op de naam van de prullenbak (die overigens Prullenbak heet), en verander elke keer de naam in datgene wat je wilt zien. Vul overal Troep in, ook als Prullenbak in een lange rij andere karakters staat en ongeveer elf veranderingen later heb je Troep. Wel even herstarten om Troep op de desktop te zetten.


21
GEHEUGEN VOOR DOS

Als je in een DOS-sessie de maximale hoeveelheid geheugen (=640 K) wil gebruiken moet je in SYSTEM.INI onder het kopje [386Enh] de regel LocalLoadHigh=1 toevoegen. 22
NETWERK=0, ehh 1

In de tip van 23 september werd gemeld dat je als je geen netwerk hebt in MSDOS.SYS de optie Network=0 op kunt nemen. Als je echter regelmatig op het Internet zit is het wel degelijk nodig om deze optie op 1 te zetten, omdat anders de PPP-verbinding niet meer werkt, ook als je geen netwerk of netwerkkaart hebt.23
PLAKBOEKEN

In Windows 95 zit naast het klembord nog een veel leuker speeltje voor tijdelijk informatie: het plakboek. De plakboek-viewer heeft veel meer mogelijkheden dan het klembord, en je kunt ook veelgebruikte gegevens opslaan in een plakboek om er daarna gemakkelijk bij te kunnen. Kopieer uit de map Other op de Windows 95 CD-ROM de map Clipbook naar je windows directory en installeer het programma.


24
DCOM?

Voor iedereen die precies wil weten wat DCOM nu eigenlijk is heeft Microsoft op zijn website de specificatie en de laatste beta neergezet. Je kunt het hele pakket downloaden om zelf krachtige ActiveX-applicaties te bouwen. Weet je zeker dat je het wilt proberen? Surf naar http://www.microsoft.com/oledev/olemkt/oledcom/dcom95.htm en al je vragen worden beantwoord.


25
KOPIEER EENS EEN HARDE SCHIJF

Mocht je voor het kopieren van een complete directory(-boom) willen weten hoeveel ruimte dat op je schijf gaat kosten, klik dan in het linker venster van de Verkenner met de rechter muisknop op de te kopieren directory en kies voor Eigenschappen (staat helemaal onderaan). Je krijgt dan een overzicht van de eigenschappen van die directory te zien, waarin ook het totale aantal bytes wordt vermeld van die directory(-boom). Dit werkt overigens natuurlijk ook bij een hele schijf.


26
VEILIG, OF NIET?

Als je je systeem hebt beveiligd door dingen te veranderen met de Policy-editor (poledit kiezen in Start, Uitvoeren, of eerst installeren vanuit \admin\apptools\poledit\ op de Windows 95 CD) kun je om de netwerkbeveiliging heen: zodra je een werkstation start en het inlogvenster voor je ziet moet je je niet aanmelden maar op CTRL-ESC drukken. Je krijgt dan de Windows 95-versie van de taskmanager en hierin kun je vervolgens alles wat je wilt starten. Weg beveiliging via de policy-bestanden. De oplossing hiervan (voor alle bezorgde systeembeheerder): verwijder TASKMAN.EXE uit de \windows\-directory.


27
BACKUP VAN JE REGISTRY

Na alle tips waarmee je de mooiste dingen kunt doen in je registry wordt het tijd om eens duidelijk te maken hoe je je onbetaalbare registry, het hart van je systeem, kunt opslaan voor als je iets echt verkeerd doet. Je kunt je registry volledig of in gedeeltes backup-en. Open de editor (Start, Uitvoeren, regedit) en klik het registry-menu naar beneden. Klik nu op Export Registry en vul de naam van je backup in. Een volledige backup past waarschijnlijk niet op een diskette, maar je kunt hem later in delen inpakken. Als je aan het werk bent in een gedeelte van de registry kun je dat gedeelte ook apart opslaan: klik op de tak van de registry waarin je aan het werk bent en klik op Registry, Export Registry File en je hebt een backup van het gewenste gedeelte.


28
KORTSTE TIP TER WERELD

Om een object (bestand, snelkoppeling enzovoorts) snel te hernoemen selecteer je het object en druk je op F2.


29
REGISTRY EN MYSTERIE

Je weet nu hoe je de registry kunt aanpassen, ook zonder erin te knoeien (met de PowerToys), maar waar is die registry eigenlijk? De registry bestaat uit twee bestanden: SYSTEM.DAT en USER.DAT. Windows 95 maakt een backup van deze bestanden bij elke succesvolle start van het systeem met de namen SYSTEM.DA0 en USER.DA0 (met een nul aan het eind). Om het bestaan te controleren kun je de bestanden zoeken, en Windows komt keurig met de melding dat je ze hebt.


30
PAPIER OF JE BEELDSCHERM

Wat is belangrijker als je een document print: een snelle uitdraai of snel weer verder kunnen werken op het scherm? Als het gaat om het papier, dan wordt het tijd de printerinstellingen te veranderen. Zolang je je printer niet deelt met andere gebruikers kun je de documenten direct naar de printer laten sturen, zonder dat Windows eerst je document spoolt. Start, Confguratiescherm, Printers brengt je naar je printers en een klik met de rechter muisknop brengt je naar de eigenschappen. Bij de Details kun je onder de wachtrij-instellingen de plaats aangeven waar het bestand hen moet: eerst naar de harde schijf, om snel weer verder te kunnen werken, of gelijk naar de printer.


31
REGISTREREN EN TERUGZETTEN

Als niets meer werkt en je dus je registry terug moet zetten (ja, je hebt het voor elkaar, Win95 kan stuk) zet dan de registry-backups terug. De SYSTEM.DA0 en USER.DA0 bestanden die bij iedere succesvolle start worden gemaakt kunnen over de .DAT-bestanden worden gekopieerd: Boot de PC met een prompt (op F8 drukken en Alleen DOS prompt kiezen). Ga naar de windows-directory (cd windows) en tik ATTRIB -H -R -S SYSTEM.DAT en ATTRIB -H -R -S USER.DAT om de schrijfbeveiliging te verwijderen. Kopieer nu de backup naar de .DAT-namen: COPY SYSTEM.DA0 SYSTEM.DAT COPY USER.DA0 USER.DAT Geef een enter tussen de twee opdrachten, herstart je PC en je kunt weer aan de slag.


32
GEEN PING, WEL TERUGLOOP

Ooit een tekst ingeplakt in het kladblok? Valt wel mee toch, die paar regels? Alleen worden die regels steeds langer en langer en langer. Probeer eens onder Bewerken de Automatische Terugloop aan te zetten, dat scheelt een slok op een borrel. Standaard staat deze optie uit, maar als je hem eenmaal hebt aangezet voor een tekst blijft de instelling bewaard. Hoe groot of klein je je venster ook maakt, de tekst loopt nooit meer links en rechts uit beeld.


33
TOOLS TOEVOEGEN

Als je bepaalde functies, zoals het toevoegen van programma's, erg vaak gebruikt en ze snel wilt starten zonder je desktop te vervuilen, kun je ze ook aan het start-menu toevoegen. Je kunt vanuit de explorer of het instellingenscherm gewoon het icoon op de startbutton laten vallen en het programma wordt toegevoegd. Dit kan uiteraard ook met andere programma's.


34
Explorer

Om Explorer te laten openen in de root-directory van C:\, maak je de volgende shortcut: C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE /e,root,C:\


35
DESKTOP

Om alle openstaande vensters ineens te minimaliseren, moet je met rechts op de taakbalk (taskbar) onderin het scherm klikken en kiezen voor 'Alle vensters minimaliseren' (Minimize All Windows).


36
OBJECT OPENEN MET ANDERE APPLICATIE

Om een object te openen met een andere applicatie dan waarmee deze al is verbonden, houdt u [SHIFT] ingedrukt terwijl u met rechts klikt. In het pop-up menu staat nu Open With.


37
ERROR SU-0013 BIJ SETUP WIN 95

Een foutmelding tijdens de Setup van WIN 95 met Error Code SU-0013, betekent dat u geen FAT DOS-partitie heeft. Deze is echter wel nodig om Windows 95 te installeren. Alleen een HPFS, NTFS of OFS is niet voldoende.


38
BITMAP-ICONEN

Windows kent voor de iconen in Windows 95 een nieuw formaat: de bitmap. Als je een .BMP-bestand de extensie .ICO geeft (dus NIET converteren, alleen hernoemen) ziet Windows het als een icoon-bestand, met alle gevolgen vandien. Je kunt dus je eigen iconen maken met een bitmap-editor, en alle mogelijke plaatjes als icoon gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld als icoon voor een dial-up networking connectie het logo van je provider nemen, of favoriete website-shortcuts voorzien van het logo van de site. Zelfs een foto kan als icoon worden gebruikt.


39
KALE START

Om de StartUp-groep tijdens het starten van Windows 95 uit te schakelen moet je de shift-toets ingedrukt houden tijdens het starten.


40
BESTANDEN BEKIJKEN ZONDER DE APPLICATIE

Klik rechts op een bestand en bekijk het (als Windows het formaat herkent) zonder de applicatie te openen. Het is niet zo slim als het zou moeten zijn en u kunt niet printen of kopieren, maar het voorkomt duimendraaien tijdens het starten van bijvoorbeeld Excel.


41
KLEUREN VAN DE REGENBOOG

Het is natuurlijk erg leuk om zoveel mogelijk kleuren te gebruiken in Windows, maar tenzij je over een sloot videogeheugen beschikt vertragen meer kleuren de beeldopbouw aanzienlijk. Ben je veel aan het netsurfen, dan zijn 256 kleuren meer dan voldoende. Werk je veel met grafische toepassingen als Photoshop of Paint Shop Pro, probeer dan eens een hogere kleurinstelling (onder de eigenschappen van het beeldscherm).